fallback

Лагард: Въобще не сме обсъждали хеликоптерни пари

ЕЦБ няма да купува дългове директно от правителствата на еврозоната, твърди президентът на банката

14:56 | 22.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предоставянето на т.нар. „хеликоптерни пари“ никога не е било обсъждано от членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), а в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика. Това обяснява в писмо до депутата  от Европейския парламент Филип Ламбъртс президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

„Трябва да се отбележи, че терминът е свързан с широк спектър от предложения за политики. В много случаи тези предложения не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни сложности, нито предоставят изчерпателен анализ на разходите и ползите за цялостното икономическо и парично въздействие", посочва в писмото си Лагард.

Ройтерс напомня, че ЕЦБ беше основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза, но в същото време спорещите държави членки на ЕС изглежда се приближават към постигането на съгласие да използват общия европейски дългосрочен бюджет за възобновяване на икономическия растеж.

Закупуването на дългове директно от правителствата на еврозоната може да подкопае законовите им задължения да водят стриктна бюджетна политика. Това ззаявява  в писмо до друг депутат - италианския член на Европейския парламент Марко Дзани Лагард.

След като Английската централна банка вече стартира директно кредитиране на британското правителство, инвеститорите започнаха да спекулират кои други централни банки ще последват нейния пример, тъй като светът се бори с най-лошата рецесия от почти един век.

Отговорът на Лагард до италианеца означава, че за разлика от други централни банки ЕЦБ няма да купува облигации директно от националните правителства и ще остане купувач на вторичния пазар, като предвижда да купи активи на стойност до 1,1 трилиона евро тази година, дори ако банката вече е близо до притежаването на една трета от дълговите облигации на държави като Германия и Португалия.

С писмата си Лагард ясно очертава „червената линия“, която ЕЦБ няма да прекрачи по отношение на директно закупуване на дълг от правителствата в еврозоната и "поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари", по отношение на директно финансиране на домакинствата, коментира Ройтерс.

P { margin-bottom: 0.08in } A:link { so-language: zxx }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
fallback